Reinder van der Woude

Reinder van der Woude (1950 Gorredijk Friesland) volgde in Amsterdam de Gerrit Rietveld Academie. Zijn werk bestaat uit schilderijen, tekeningen en grafiek.

Gewoonlijk werkt hij in zijn atelier in Amsterdam. Soms ook in een residency verblijf in het Spaanse Callosa, of Onlay in de Morvan, of in de Franse Pyreeën. Hij schrijft en maakt ook muziek en films. Zelf zegt hij daarover: ‘Mijn oeuvre waaiert meerdere kanten op. Mijn kunst komt uit mijn leven dat minstens zo veelzijdig is.’

Zijn veelheid aan invalshoeken levert landschappen, sociale taferelen, stadsgezichten, tekstbeelden, fotobeelden, wulpse vrouwen maar ook abstractie op. Toch herken je in elk afzonderlijk werk een Reinder Van der Woude: langs de hele linie is er een best rafelige thematiek. Daarnaast vallen de kleurgevoeligheid, de transparantie, de ironie en de lichtvoetigheid op.

In het besef dat een diepere betekenis vergeefs is maar dat het toch tot zeggingskracht kan leiden, combineert hij lyriek, expressie, concepten, raadsels, humor, verbeelding en spel. Van Gogh, Matisse en Barnett Newman inspireerden hem. Andy Warhol prikkelde hem met zijn Advertisement art.

Reinder van der Woude